تشخیص سکه ضرب برلین
آیا میدانید تفاوت سکه یکهزار دینار ضرب برلین با ضرب ایران در چیست؟
هوشنگ فرح بخش در کتاب «سکه های رایج ایران در صد سال اخیر» به سکه ای اشاره می کند (نوع سوم یا چهارم) که آلمان ها برای تامین مخارج نظامیانی که در ایران حضور داشنتد ضرب کردند و به ایران آوردند.
وی در ادامه می نویسد: «این کار مورد اعتراض دولت ایران قرار گرفت». نکته این است که جنگ جهانی اول در ماه رمضان 1332 هجری قمری آغاز شد، آلمان ها برای منافع خود یا هر دلیل دیگر، در تاریخ دوازدهم ماه رمضان 1332 هجری قمری، به بلژیک حمله بردند و بروکسل را اشغال کردند. چندی بعد از اشغال بخش های غربی ایران توسط عثمانی، آلمان ها به ایران آمدند.
حدود پنج ماه بعد، وزیران مختار آلمان و اتریش با مقدار متنابهی پول و طلا، برای جلب نظر سران عشایر، وارد ایران شدند. (فهرست اسناد مکمل قاجاریه / محمدحسن کاووسی عراقی)
بدون شک قالب سکه های یکهزار دیناری نوع سوم و چهارم در بروکسل طراحی شده است و در سال 1332 با تصرف بروکسل در اختیار آلمان ها در آمده است.
با توجه به این اسناد، این سوال وجود دارد که سکه های یکهزار دیناری نوع سوم و چهارم در کدام یک از ضرابخانه های بروکسل و برلین ضرب شده است، برای پاسخ این سوال به اسناد کاملتر و گویاتری نیاز می باشد که در اختیار نبوده است.
تفاوت بین سکه یکهزار دینار ضرب برلین و یکهزار دینار ضرب بروکسل (سایز بزرگ)
تحقیق و گردآوری
گروه ایران آنتیک
www.iranantiq.com
منبع: کتاب سکه های ماشینی قاجار