ریش تراش

ریش تراش


ریش تراش

قبل از اختراع تیغ ، انسان ها برای اصلاح موهای سر و بدن خود از دو عدد گوش ماهی استفاده می کردند بدین ترتیب که موهای خود را بین آن ها قرار داده و می کشیدند تا مو کنده شود و یا از ابزاری تیز برای این کار استفاده می کردند تا این که حدود 3000 سال قبل از میلاد مسیح  تیغ های مسی ساخته شد.

ابزاری برای اصلاح ، از جنس برنز یا مس ، مربوط به اوایل دودمان هجدهم مصر ، 1492-1473 قبل از میلاد ، محل نگهداری : موزه متروپولیتن

ابزاری برای اصلاح ، از جنس برنز یا مس ، مربوط به اوایل دودمان هجدهم مصر ، 1492-1473 قبل از میلاد ، محل نگهداری : موزه متروپولیتن

تیغ اصلاح

تیغ اصلاح ، آنتیک

در دهه 1680 میلادی ، تیغ اصلاح در انگلستان ساخته شد. استفاده از این تیغ ها در آمریکا نیز رواج پیدا کرد و به غیر از آرایشگران در میان مردم نیز بسیار مورد استفاده قرار گرفت که این روند باعث کاهش درآمد آرایشگران شد. استفاده از این تیغ های اصلاح خطرناک بوده و در صورت نداشتن مهارت امکان بریدن پوست بسیار زیاد بود.

در سال 1847 میلادی «ویلیام سو هنسون / William S. Henson» ریش تراشی اختراع کرد که تیغ را با محافظ دندانه داری همچون شانه پوشش می داد. این تیغ ها از بریده شدن عمیق صورت جلوگیری می ‌کردند اما خصوصیات کامل یک تیغ ایمن را نداشتند ؛ اما این تیغ ها آغازگر انقلاب تیغ های ایمن بود.

در سال 1880 میلادی ، برادران «کامپف / Kampfe» در نیویورک ریش تراش ایمن تری را به ثبت رساندند. این ریش تراش در امتداد یک لبه اش، محافظ داشت. سرانجام در سال 1895 میلادی بازرگانی به نام «ژیلت / KING CAMP GILLETTE» ایده تیغ یک بار مصرف را ارائه کرد.

ریش تراش برادران کامپف

ریش تراش برادران کامپف

ریش تراش قدیمی و آنتیک به همراه جعبه ، مارک ویلکینسون Wilkinson Razor

ریش تراش قدیمی و آنتیک به همراه جعبه ، مارک ویلکینسون / Wilkinson Razor

اصلاح و تراشیدن ریش در ایران

با استناد به تصاویر شاهان بر سکه های موجود از دوران هخامنشیان تا دوران معاصر می توان به فرهنگ تراشیدن ریش در گذشته پی برد.

در دوران هخامنشیان تراشیدن ریش باب نبوده و نوعی مجازات محسوب می شده است ، با ورود اسکندر به ایران و حکوت سلوکیان تراشیدن ریش در ایران باب شد. اسکندر مقدونی در طول سال های سلطنتش در حدود چهار قرن قبل از میلاد ، قویا اصلاح صورت را ترویج داد ؛ چرا که معتقد بود اصلاح صورت نشان از پاکیزگی است.
تراشیدن ریش تا اوایل حکومت اشکانیان نیز همچنان رایج بود اما رفته رفته به فراموشی سپرده شد. در دوران ساسانیان نیز قسمت های زائد ریش خود را اصلاح می کردند در اواخر این دوره  تراشیدن ریش دوباره باب شد.
با حمله اعراب به ایران، مردان دوباره به گذاشتن ریش روی آوردند. در دوره مغول‌ها، ریش، دوباره اعتبار خود را از دست داد و سبیل چنگیزی باب شد.
در دوره صفویان، شاه اسماعیل یکم ریش خود را کامل تراشیده و سبیل‌ دراز و بسیار بلندی داشته ؛ شاه عباس بزرگ نیز طبق دستوری که نخست به دربار ابلاغ و سپس مردمی شد، همه مردان را مکلف به تراشیدن ریش خود کرد. شاعری درباری ماده تاریخ این دستور را به این گونه به نظم درآورده ‌است:

تراشیدم چو موی ریش از بیخ            «تراش مویم» آمد سال تاریخ

بر این اساس ، سال این ریش تراشی (تراش مویم به حساب ابجد) 997 محاسبه می شود. سال عمومی شدن این حکم 1007 شمسی بوده ‌است. 

در دوره افشاریه و زندیه ، پادشاهان ایران ریش داشته‌اند ، ولی در دوره قاجار ریش ها تراشیده و سبیل به شکل های گوناگونی گذاشته می شد. برخی پادشاهان معاصر مانند احمدشاه و محمدرضا پهلوی ریش و سبیل نداشتند.


تحقیق و گردآوری :

گروه کارشناسی ایران آنتیک

www.iranantiq.com


منبع

ايران آنتيک / www.iranantiq.com

نظر کاربران

avatar
۲ لایک
سلام روزبه.اسکندر ایران را گرفت و فرمانروا گذاشت و رفت.شما در مورد سلوکیان تحقیق کنید
avatar
۵ لایک
درود آقا چرا داستان میگید. اسکندر کجا سالها بر ایران حکومت کرد؟ طبق گفته خود یونانی ها که همش هم دروغ بود اسکندر ایران رو گرفت و رفت به جنگ با کشورهای دیگه و زخمی شد و برگشت ایران و مرد. ولی واقعیت این هست که اسکندری در تاریخ وجود نداشته و این داستان رو غربی ها در زمان سال ۴ میلادی درست کردن یعنی شیشصد سال بعد از هخامنشیان، که بتونن از لحاظ روحی غالب بشن بر اشکانیان در اون زمان که بزرگترین نیروی جهان در برابر روم بود. وگرنه این داستان اسکندر همش دروغ هست.
avatar ارسال نظر

لوگو ایران آنتیک کوتاه درباره ما
ایران آنتیک ، حامی فرهنگ و هنر
اینجا فروشگاه آنلاین محصولات کلکسیونی ، اشیاء قدیمی ، آنتیک و صنایع دستی معاصر ایران است. «ایران آنتیک» در حقیقت علامت تجاری این واحد صنفی می باشد. و شما در حال مشاهده وبسایت راهنمای قیمت و مرجع خرید آنلاین سکه پهلوی و قاجاری ، اسکناس پهلوی و قاجاری ، مدال یادبود پهلوی و قاجاری ، صنایع دستی قدیمی ، کتاب تخصصی و راهنمای قیمت و غیره ... می‌باشید. تلاش ما در ایران آنتیک تامین محصولات کلکسیونی دارای اصالت ایرانی و خارجی و معرفی و فروش تخصصی آن به مجموعه داران کشور در این وب‌سایت است. و همچنین تهیه تخصصی گلچینی از بهترین لوازم آنتیک و اشیاء قدیمی (برندهای قدیمی کارخانه ای) بر مبنای تعریف درست آنتیک و همچنین صنایع دستی نفیس هنرمندان ایرانی است. گلچینی که باعث برانگیختگی حس نوستالژی در بین علاقمندان خواهد شد. اما در اینجا بطور مرجع گونه به وجه کلکسیونی و مجموعه داری ایران نظیر سکه ایرانی ، مدال یادبود ، اسکناس ایرانی ، تمبر قدیمی و غیره که بسیار جامع و متنوع‌اند می‌پردازیم. در ایران آنتیک جهت شناساندن فرهنگ و هنر به علاقمندان صنایع دستی ، تلاش شده با جذب افراد کارشناس اقدام به تولید مقالات اختصاصی و ارزنده نماییم تا دست ساخته های اصیل ایرانی مانند قلم زنی ، فیروزه کوبی ، میناکاری ، خاتم کاری ، رودوزی ها و بسیاری دیگر را به علاقمندان بشناسانیم. شما از طریق منوی سایت میتوانید دسته بندی ها را مشاهده و به انبوهی از اشیاء قدیمی و کلکسیونی مانند سکه قدیمی ، اسکناس قدیمی ، سکه طلا ، سکه نقره ، سکه یادبود ، مدال یادبود دوره پهلوی ، سکه شاهی ، سکه قاجاری ، اسکناس شاهی و...، کتاب راهنما و لوازم جانبی تخصصی ، و... دسترسی داشته باشید. ایران آنتیک ، نشانه اطمینان شماست. اطلاعات بیشتر...