:: مزایده شماره ۸۶ :: اینجا ضربه بزنید

عینک

درباره عینک


برخی بر این باورند که عینک ، دو هزار سال قبل توسط چینی ها ساخته شده اما آن ها از این وسیله برای مراقبت از چشم هایشان در برابر نیروهای شیطانی استفاده می کردند.

نخستین تابلوی نقاشی که در آن عینک نیز دیده می شود توسط «توماس دومودنا» در سال 1352 میلادی نقاشی شده است ، او در تابلوی نقاشی خود دو برادر را نقاشی کرده که در حال مطالعه می باشند. یکی از آن ها شیشه ای بزرگ کننده را نگه داشته و دیگری عینکی بر بینی خود دارد.

عینکی قدیمی و آنتیک به همراه قاب ، چین

عینکی قدیمی و آنتیک به همراه قاب ، چین

اما به گفته برخی مولفان در سال 1590 میلادی اولین عینک در ایتالیا و بعد از آن در هلند ، در حدود سال 1608 میلادی ساخته شده است. در سال 1609 میلادی گالیله نیز چندین عینک ساخت و آن ها را در کارهای نجومی خود مورد استفاده قرار داد.

از زمان اختراع عینک ، برای قرار گرفتن آن بر روی صورت مشکلی وجود داشت که به مدت 350 سال حل نشدنی باقی ماند. در سال 1752 میلادی ، «ایزاک جامر» عینکی با دسته های دارای لولای دوگانه اختراع کرد که این عینک در همه جا مورد استقبال قرار گرفت و حتی در نقاشی ها ، کتب و کاریکاتورهای آن دوران به وفور دیده می شود.

عینک با قاب چرمی ، 1700 میلادی

عینک با قاب چرمی ، 1700 میلادی

عینک در نقاشی قدیمی

عینک در نقاشی قدیمی

جامر از عدسی هایی با شیشه رنگی برای عینک استفاده می کرد زیرا تصور می کرد که شیشه سفید تاثیر بدی بر چشم دارد و به همین سبب شیشه های سبز و آبی را توصیه می نمود.

مردم انگلستان و فرانسه از عینک هایی که به راحتی پنهان می شد استفاده می کردند ، فرانسوی ها در استفاده از عینک بسیار محتاط بودند و طبقه اشراف پاریس آن را در خفا استفاده می کردند. اما در اسپانیا مردم می پنداشتند که استفاده از عینک باعث می شود که آن ها مهم تر و باوقار تر جلوه کنند از این رو استفاده از عینک بسیار رایج بود.

در آمریکا نیز عینک که از اروپا بدانجا وارد شده بود مخصوص افراد باسواد و صاحب منصب بود. در اوایل دهه 18 میلادی ، عینک قیمتی در حدود 200 دلار داشت. بین سال های 1789-1781 میلادی عینک های نقره ای با دسته های لغزنده در فرانسه ساخته شد اما تا قرن نوزدهم زمان بردتا بین مردم رواج پیدا کند.

عینکی طلا کاری شده مربوط به امپراطوری فرانسه ، 1805 میلادی

عینکی طلا کاری شده مربوط به امپراطوری فرانسه ، 1805 میلادی

عینک در ابتدا بیشتر از آن که وسیله ای برای کمک به بینایی باشد به عنوان وسیله ای تزئینی به نشانه ای از خرد و دانش مورد استفاده قرار می گرفت. این عینک ها تا پایان قرن نوزدهم همچنان رایج بود تا اینکه در دهه 1840 میلادی عینک های «پنسی/ Pince-nez» ساخته شدند.
در ابتدای قرن بیستم میلادی دکتر نوربرن جنکینز در ژورنال اپتیک چنین نوشت: «استفاده از عینک در خارج از خانه یک ضرورت است. عینک برای خانم ها چندان جذاب نیست. در واقع بیشتر مردم آن را تحمل می کنند زیرا به آن ها گفته می شود استفاده تمام وقت از آن ها تنها راه جلوگیری از مشکلات جدی برای چشم می باشد».

حدودا از ابتدای قرن بیستم بود که عینک به عنوان وسیله ای برای زیبایی مورد استفاده قرار گرفت. بعدها با ظهور عینک های آفتابی استفاده از عینک بیش از پیش رواج پیدا کرد و مورد استفاده جوانان و نوجوانان نیز قرار گرفت.

عینک در ایران

استفاده از عینک در اواخر قرن نهم ، در دوره تیموریان مرسوم شد ؛ به آن شیشه فرنگ می گفتند. 

دو چشم کرده ام از شیشه فرنگ چهار            هنوز بس نبود در تلاوت سورم «جامی»

در سفرنامه ناصرالدین شاه به مازندران درباره شیشه رنگی عینک و کاربرد آن سخن به میان آمده است. وی در وقایع چهارشنبه 26 رمضان سال 1292 ه.ق در «فرینکنار» چنین نوشته است که : «چند روز است درد چشم عارض شده و از دیشب شدت کرده است. اینجاها درد چشم خیلی فراوان است ... امروز به علت درد چشم عینک سبز گذاشته بودم».


منابع

  • فرهنگ اشارات / سیروس شمیسا / سال 1387
  • تاریخچه عینک / مجله پیام بانک / سال 1382 / شماره 385
  • تفننی در ادب فارسی : بازیابی عینک از متون سده های نهم تا دوازدهم / فرزام حقیقی / مجله شعر پژوهی / سال 1394 / شماره 23
نظر کاربران

avatar
۱ لایک
خسته نباشید قیمت اون عینک بی دسته چنده؟
avatarنظر خود را ارسال کنید

لوگو ایران آنتیک کوتاه درباره ما
ایران آنتیک ، حامی فرهنگ و هنر
فروشگاه اینترنتی ایران آنتیک و مرجع خرید سکه ، اسکناس ، مدال ، صنایع دستی ، کتاب و غیره ... می باشد. تلاش ما در ایران آنتیک عرضه مستقیم و بدون واسطه کالای کلکسیونی دارای اصالت ایرانی و خارجی از مجموعه داران کشور و معرفی و فروش آنها در این وبسایت است. و همچنین تهیه تخصصی گلچینی از بهترین لوازم آنتیک و اشیاء قدیمی (برندهای قدیمی کارخانه ای) بر مبنای تعریف درست آنتیک و همچنین صنایع دستی نفیس هنرمندان ایرانی است. گلچینی که باعث برانگیختگی حس نوستالژی در بین علاقمندان خواهد شد. یکی از بخش های مهمی که در ایران آنتیک بطور جدی و مرجع گونه به آن پرداخته می شود، بخش کلکسیونی یا مجموعه داری می باشد. بخش هایی نظیر سکه ایرانی ، مدال یادبود ، اسکناس ایرانی ، تمبر قدیمی و غیره که بسیار جامع و متنوع اند. در ایران آنتیک جهت شناساندن فرهنگ و هنر به علاقمندان صنایع دستی ، تلاش شده با جذب افراد کارشناس اقدام به تولید مقالات اختصاصی و ارزنده نماییم تا دست ساخته های اصیل ایرانی مانند قلم زنی ، فیروزه کوبی ، میناکاری ، خاتم کاری ، رودوزی ها و بسیاری دیگر را به علاقمندان بشناسانیم. ایران آنتیک بهترین مکان برای شناخت و خرید آنلاین صنایع دستی نقره ، اشیاء قیمتی و کلکسیونی ، سکه قدیمی ، اسکناس قدیمی ، کتاب تاریخی و تخصصی ، زیورآلات و... می باشد.