گلدان
گلدان
سابقه ای طولانی از شکل و عملکرد گلدان تقریبا در تمام فرهنگ های توسعه یافته وجود دارد ؛ اغلب اشیا سرامیکی به جا مانده ، شواهدی هنری از فرهنگ هایی که در گذشته وجود داشته و امروزه ناپدید شده اند می باشند.
سبک های مختلف و انواع گلدان در سراسر جهان در دوره های زمانی مختلف ساخته شده است. اکثر آن ها در حقیقت برای نگهداری مایعات مورد استفاده قرار می گرفتند و در حقیقت کاربردی چون کوزه داشتند. مانند آنچه که از سده دهم پیش از میلاد با نام آمفورا از یونان به جای مانده و برای نگهداری شراب و روغن از آن استفاده می کردند.
گلدان آمفورا ، مربوط به 530 - 540 ق.م ، یونان ، محل نگهداری : موزه متروپولیتن
اما آنچه مد نظر ما می باشد گلدان هایی با کاربردی تزئینی است که بر روی آن ها نقش و نگار زیبایی کشیده شده است. گلدان هایی که از مواد و جنس های مختلفی همچون شیشه ، سفال ، سرامیک ، چینی ، چوب و فلزاتی چون برنز ، مس ، نقره و طلا ساخته می شوند. عواملی همچون تاریخ ، زمان ، مکان ، فرهنگ و دین نقش به سزایی در شکل و نقوش آن دارد.
در قرن های 14 تا 17 میلادی ، در ایتالیا ، فرانسه و هلند با استفاده از تکنیک لعاب قلع (همان لعاب سفید مات می باشد که برای اولین بار در ایران باستان و هم چنین در سفالگری اسلامی مورد استفاده قرار گرفت.) گلدان های آبی و سفید که متاثر از هنر چین بود تولید می شد.
ظروف نقره در سراسر اروپا در سال های 1700 میلادی تولید شدند. نمونه هایی از گلدان های نقره از سال های 1800 میلادی هنگامی که وسایل تزئینی در زمان سلطنت ملکه ویکتوریا محبوب شد ، موجود است.
گلدان نقره آب طلا کاری شده ( مطلا ) ویکتوریایی
در دوران قاجار و پهلوی با گسترش روابط ایران و غرب و سفر های متعددی که به کشور های اروپایی می شد ، گلدان های نفیس و زیبایی در طرح و شکل های مختلف به ایران آورده شده که نمونه های بسیاری از آن ها موجود می باشد.
گاهی بر روی بعضی از آن ها نقوشی چاپ شده دیده می شود ، بعضی نیز دارای پایه و دسته هایی فلزی می باشند.
گلدان ها هنوز هم به عنوان یک شی زینتی در نظر گرفته می شوند. آن ها با شکل های انتزاعی و سبک های امروزی آمیخته شده و جایگاه خود را در دکوراسیون خانه حفظ کرده اند.
گلدان چینی با دسته های فلزی ، نقاشی شده با دست
تحقیق و گردآوری :
گروه کارشناسی ایران آنتیک
www.iranantiq.com
منبع
ايران آنتيک / www.iranantiq.com