سبد خرید شما خالی است
کامپیوتر
کامپیوتر
تعریف
کامپیوتر یا رایانه دستگاهی است که با دو هدف کاربرد پیدا کرده ؛ اول برای سهولت در انجام محاسبات پیچیده و دیگری برای دستیابی و ارزیابی اطلاعات زیاد و پیچیده. کامپیوتر ماشینی الکترونیکی است که توان پردازش اطلاعات را دارد. این اطلاعات می تواند به شکل واقعیات ، اعداد ، کلمات ، تصاویر و یا موسیقی باشد.
در تعریف دیگر کامپیوتر وسیله ایست که می تواند اطلاعات را در خود ذخیره و منظم کرده ، محاسبات را انجام داده و به ما پاسخ دهد. از ویژگی های مهم کامپیوتر ها ، سرعت عمل آن هاست ؛ و باید توجه داشت که کامپیوترها فقط کاری را که از آنها خواسته شده را نه کمتر و نه بیشتر انجام می دهند.
تاریخچه
در سال 1642 ، پاسکال ریاضی دان معروف ، ماشینی طراحی کرد که به طور اتوماتیک با استفاده از تعدادی چرخ که در مکان های ده گانه قرار می گیرند ، موقعیت آن ها در یک پنجره به عنوان عدد محاسبه و نشان داده می شد. بعد ها دیگران تغییراتی در این ماشین برای ضرب و تقسیم ایجاد کردند.
اما شخصی انگلیسی به نام « چارلز بابیج / Charles Babbage » بیست سال بعد از اختراع ماشین بافتنی[1] ، از ایده کارت های سوراخ دار آن ، برای ذخیره و ایجاد دستورالعمل های مربوط به ماشین حساب و همچنین محاسبه جداول کشتیرانی استفاده کرد. در واقع او را به عنوان کسی که پایه و اساس کامپیوتر را برنامه ریزی کرد می شناسند و از او به عنوان پدر کامپیوترهای نوین یاد می کنند
پرتره ای از چالز بابیج و کامپیوتری که اختراع کرد
پرتره ای از هرمان هالریت و کامپیوتری که وی اختراع کرد
در سال 1880 شخصی آمریکایی به نام « هرمان هالریت / Herman Hollerith » یک ماشین شمارش و کامپیوتری طراحی کرد که با کارت های سوراخ دار ( punch Card) کار می کردند . سیستم ها از سوراخ عبور کرده و ضمن تماس با جیوه و ثبت اطلاعات را بر روی صفحه نمایش انجام می داد. وی اختراعش را ثبت و شرکتی به نام « Computer Tabulating Recording Company » تشکیل داد . این شرکت در سال 1924 تغییر نام داد و به IBM مشهور شد. در سال 1944 ، ماشین کامپیوتر الکترونیکی « ENIAC » که سرعت بسیار بالایی نسبت به کامپیوترهای قبلی داشت توسط شخصی به نام ماکلی وایکرت اختراع شد. در ساخت این کامیپیوتر ها ، 18000 لامپ خلاء به کار رفته و 140.000 وات مصرف برق داشته و حدودا 140 متر فضا اشغال می کرد. این کامپیوتر ها ، محاسبات 20 ساعتی کامپیوتر های قدیمی را در 30 ثانیه انجام می داد و قادر به انجام 5000 جمع و 350 ضرب در ثانیه بود و در واقع برای ارتش آمریکا ساخته شد. تولید کنندگان « ENIAC » کامپیوتر دیگری به نام « UNIVAC » ساختند که می توانست دستورالعمل هایش را در خود ذخیره کند. اما این کامپیوتر برق زیادی مصرف کرده و حرارت زیادی ایجاد می کرد به همین دلیل نمی توانستند زیاد از آن استفاده کنند.
ENIAC
ENIAC
اختراع ترانزیستور در سال 1974 ، باعث شد کامپیوترها توسعه پیدا کردند و کامپیوترهای دیجیتال اختراع شدند که می توانستند به طور دیجیتال ، اطلاعات و دستورالعمل را ذخیره و استفاده کنند. مشکلی که در این کامپیوتر ها وجود داشت تعداد زیاد ترانزیستورها و مدارهایی بود که برای ساخت آن مورد نیاز بود.
با ساخت Integrated Circuit که مخفف آن IC می باشد ، مشکل بزرگی کامپیوترها به تدریج حل شد و کامپیوترهایی در اندازه های کوچک تر تولید گشت.
تا سال 1970 تنها بانک ها و سازمان های بزرگ حکومتی امکان تهیه کامپیوتر را داشته و تنها کسانی می توانستند از آن استفاده کنند که با زبان برنامه نویسی آشنایی داشتند. در سال 1971 برنامه CDS که نرم افزاری بود برای ذخیره و بازیابی اطلاعات ذخیره شده توسط یونسکو طراحی و در اختیار اعضا قرار گرفت. تا سال 1980 کامپیوترهایی کوچک با قدرت بالا ساخته شدند که در واقع کامپیوتری شخصی با ده ها برابر مشخصات بهتر نسبت به کامپیوترهای تولید شده در سال های گذشته داشتند. با رشد سخت افزار و توسعه نرم افزار، قدرت و سرعت و حافظه نیز بیشتر شد و از این بعد کامپیوتر هایی با امکان محاسبات ، آنالیز اطلاعات و انواع کارهای گرافیکی و طراحی و برنامه ریزی طراحی و ساخته شد.
کامپیوتر تقریبا 10 سال بعد از ظهور در کشورهای صنعتی در سال 1341 به ایران وارد شد. کامپیوتری ساخت IBM با مدل 1620 بود که در کنسرسیوم نفت تهران نصب گردید. سرشماری سال 1345 در ایران توسط IBM مدل 1401 انجام شد. در سال 1368 برنامه CDS به ایران وارد شد و چند مرکز دولتی تصمیم گرفتند که اطلاعات خود را در کامپیوتر ذخیره کنند تا بتوانند در صورت نیاز به راحتی به آن دسترسی پیدا کنند.
کامپیوتر های Apple one و Apple two ، آنتیک
معادل فارسی کامپیوتر
برای معادل فارسی آن ، کلمه «رایانه» در نظر گرفته شده است. واژه رایانه از مصدر رایانیدن گرفته شده که در فارسی میانه به معنای «سنجیدن، سبک و سنگین کردن، مقایسه کردن» یا «مرتّب کردن، نظم بخشیدن و سامان دادن» می باشد.
کاربرد های کامپیوتر
این وسیله در بسیاری از امور زندگی مورد استفاده قرار می گیرد ؛ برای مثال در علوم برای محاسبه اندازه و آنالیز دقیق پدیده ها از قبیل موقعیت و سرعت و جهت سفینه فضایی ؛ در بازرگانی برای ثبت و پردازش اطلاعات مربوط به خرید، پرداخت ، بانک ، صورتحساب و غیره ؛ در صنعت برای کنترل و نمایش فعالیت کارخانجات ؛ در پزشکی برای کنترل و جمع آوری اطلاعات کلینیکی از بدن بیمار به وسیله سنسور های مخصوص و نمایش آن ها استفاده می شود.
اولین کاربرد کامپیوتر مربوط به جنگ جهانی دوم است که انگلیسی ها برای کشف رمز دستگاه های مخابراتی آلمان از آن استفاده می کردند.
سیستم اداری بدون کاغذ از دیگر کاربرد های کامیوتر است ؛ سیستمی که به جای تاییدیه ها و نامه ها و ... از کامپیوتر های مرتبط استفاده می شود.
سیستم بانکی بدون پول نیز از دیگر روش های پرکاربرد کامپیوتر است که امروزه بسیار رایج گردیده .
امروزه کامپیوتر عضوی جدانشدنی از زندگی جوامع بشری می باشد.
پانویس
1. در سال 1801 ، شخصی به نام ژاکارد که اهل کشور فرانسه بود ، ماشین بافتنی را اختراع کرد که این ماشین را با نام خود او یعنی ژاکارد می شناسند. این ماشین با کارد هایی که سوراخ هایی با اشکال مختلف در آن تعبیه شده بود ، می توانست شکل و الگوی نقشه بافندگی را تعیین کند.
تحقیق و گردآوری :
گروه کارشناسی ایران آنتیک
www.iranantiq.com
منابع
- مختصری درباره کامپیوتر / عظیم زاده / مجله حسابدار / آذر 1365 / شماره 25
- جرم و کامپیوتر / محسن طاهری جبلی / مجله حقوقی دادگستری / زمستان 1372 / شماره 349
- تاریخچه کامپیوتر و کاربرد آن در پزشکی / ندا کیانی / مجله کتاب ماه علوم و فنون / سال 1384 / شماره 85
- تولید نرم افزار های کتابخانه ای : جذاب و پر مشکل / پوران یزدانی / مجله کتاب ماه کلیات / سال 1378 / شماره 20