تابلو
تابلو
تابلو یک واژه فرانسوی به معنای پرده نقاشی ، جدول و دورنمای نقاشی می باشد. تابلو / Tableau از یک قاب یا یک چهارچوب که در بردارنده یک اثر نقاشی یا یک تصویر (پُرتره چهره) است تشکیل می شود. تابلوها اندازه های مختلفی دارند که معمولا روی دیوار نصب و آویز می شوند اما در مواردی هم مشاهده شده که تابلو را از سقف آویز کرده اند. تابلو در اکثر موارد مستطیل شکل است اما نمونه های دایره ای و بیضوی آن نیز ساخته می شود.
اصالت آثار هنری همواره از موضوعاتی است که مورد توجه بسياری از نظريه پردازان هنری قرار می گیرد و معانی و مفاهيم متعددی دارد ؛ از جمله (originality) اصالت به معنای اصل يا اورجينال بودن و (authenticity) به معنای اصيل بودن و صحت و اعتبار و ارزش داشتن.
تابلوهای نقاشی موجوديت مادی و یگانه ای دارند ، اما نکته قابل توجه در این رابطه تقابل آثار اصل در برابر کپی شده آن ها می باشد و همواره این سوال مطرح است که وقتی نمی توان از نظر زيبايی شناسی ميان اصل و کپی يک اثر تفاوتی قايل شد ، همیشه اصل اثر بر کپی آن ترجيح داده می شود؟
بسیاری بر این عقیده اند که آثار کپی برابر اصل به اين دليل که از يک ميزان زيبايی بهره مندند، همچون آثار اصيل ، بسيار ارزشمند می باشند. همانند کپی تابلوی «مونالیزا / اثر معروف لئوناردو داوینچی » که چندی پیش برای اولین بار مشخص شد این نقاشی همزمان با خلق «مونالیزا»، توسط یکی از شاگردان داوینچی کشیده شده است.
اصل تابلوی مونالیزا ( سمت چپ ) و کپی آن ( سمت راست)
کپی تابلوی به خاکسپاری مسیح[1] که توسط کمال الملک نقاشی شده است
کمال الملک [2] نیز هنگامی که در اروپا به سر می برد به کپی آثار نقاشانی چون رافائل ، رامبراند ، تیسین ، روبنس که بسیاری از این آثار در موزه ملک در تهران نگهداری می شوند.
يكی از سرشناس ترين نقاشان اروپا ، « بن زور» که رئيس مدرسه مونيخ بود ، كمال الملک را « بی نظير ترين كپی بردار آثار استادان نقاشی كلاسيک اروپا » ناميد.
كمال الملک در اروپا بيشتر اوقات خود را در موزه های هنری ، به تفحص و دقت و تأمل در آثار نقاشان صرف می کرد . در این باره « دوستعلی خان معير الممالک » از زندگی استاد در فرنگ ، خاطره ای نقل كرده كه بیانگر جزئيات قابل توجهی می باشد. او در كتاب « رجال عصر ناصری » چنين آورده است : « يكی از روزها كه در موزه لوور پاريس گرم تماشای آثار دل انگيز استادان گذشته بودم و از اين تالار به آن تالار می رفتم و به هرسو تازه تر از تازه تری می ديدم ، به تالاری رسيدم كه منجنيق مانندی در آن نصب شده بود و نقاشی در بالای آن به كپي كردن تابلوی معروف « به گور سپردن مسيح » مشغول بود . چون نيک نگريستم كمال الملک را شناختم . او هم مرا ديد و از جايگاه خود به زير آمد و به صحبت و تحقيق درباره پرده های موزه پرداختيم. »
از آثار کمال المک و بسیاری ار نقاشان داخلی و خارجی کپی برداری هایی انجام شده و در کشور موجود می باشد.
پانویس
1.تابلوی به خاکسپاری مسیح ، اثر تیسین ، نقاش ایتالیایی
2. کمال الملک :محمد غفاری ، ملقب به کمال الملک ، برادرزاده صنیع الملک ، از نقاشان دوره قاجار که از مشهورترین و پرنفوذ ترین شخصیت های تاریخ هنر معاصر ایران به شمار می آید.
تحقیق و گردآوری :
گروه کارشناسی ایران آنتیک
www.iranantiq.com
منابع
- کمال الملک سنت شکن و سنت گذار / مجله هنر و مردم / سال 1354 / شماره 152