سبد خرید شما خالی است
متقال بافی
متقال بافی
متقال نوعی پارچه است که به دست زنان تولید و از این پارچه تن پوش های بهاری و تابستانی برای همه اعضای خانواده دوخته می شد. برای تولید پارچه نخ را در یک دستگاه ریسندگی که دارای پدال بود قرار می دادند و زنان با بهره گیری از دست و پای خود اقدام به تولید پارچه ای می کردند که یکپارچه سفید رنگ بوده. زنان با دوخت پارچه متقال لباس های مورد نیاز خانواده را تهیه می کردند. هم اکنون این هنر در ایران منسوخ شده است.
تغییر الگوی مصرف و بهره گیری از تنوع در محصولات پوشیدنی موجب شده که این هنر کاملاً منسوخ شود. علت منسوخ شدن این هنر ورود پارچه های صنعتی با جنس های متفاوت و رنگ های متنوع بوده است که موجب کمرنگ شدن این هنر دستی شده است.
پارچه متقال ، وارد شده از کشور روسیه
تعریف
متقال پارچه ای بسیار طبیعی و با مقاومت بالا است که از پنبه خام گیاهی تولید می شود و هر کجا که مزارع کشت پنبه وجود داشته است متقال بافی هم در آنجا رونق داشته. و مردم در گذشته برای دوختن پوشش های خود از این نوع پارچه استفاده می کردند.
کاربرد
برای دوخت انواع لباس های بهاری و زمستانی اعضای خانواده استفاده می شده است. لباس های دوخته شده با متقال شامل دامن، روسری، چادر، پیراهن زنانه و مردانه، شلوار مردانه و... بوده است. بدلیل استحکام بالا در گذشته از متقال برای دوخت متکا ، بالش و تشک سنتی استفاده می شده است.
مراحل بافت
ماده اولیه متقال پنبه بوده و توسط ابزاری به نام چله به نخ تبدیل می شده و این نخ با دستگاه «وردی» یا «پدالی» به پارچه تبدیل می شده است. برای بافتن متقال زنان از پنبه گیاهی پارچه تولید می کردند، به اینگونه که ابتدا پنبه خام را تهیه و سپس با ابزاری به نام «چله» آن را می ریسیدند و آن را تبدیل به نخ پنبه ای می کردند. سپس با پنبه نخی و بهره گیری از دستگاه متقال بافی آن را تبدیل به پارچه می کردند و هنگامی پارچه تولید می شد با پارچه تولید شده انواع لباس های بهاری و تابستانی برای اعضای خانواده خود می بافتند.
تحقیق و گردآوری:
گروه کارشناسی ایران آنتیک
www.iranantiq.com
منبع
ايران آنتيک / www.iranantiq.com