:: مزایده شماره ۸۶ :: اینجا ضربه بزنید

ماشین تحریر

درباره ماشین تحریر


ماشین تحریر چیست؟

دستگاهی است که به وسیله آن می توان با سرعتی تند تر از نوشتن با قلم کلیه نامه ها و نوشته ها را در چند نسخه نوشت. ماشینی مکانیکی یا الکتریکیست که با فشردن کلید های آن ، نوشته هایی بر روی کاغذ چاپ می کند. نمونه های مکانیکی آن در همه جا بدون نیاز به برق قابل استفاده هستند.

از اختراعاتی است که در راس کلیه صنایع ماشینی قرار گرفته و باعث ایجاد تحولات بسیاری در زندگی فرهنگی ، تجاری و معاملات مردم شده است.
ماشین تحریر به همراه ماشین چاپ یکی از عوامل ترقی حکومت دموکراسی در زمان های گذشته به شمار می روند ؛ زیرا در سایه این دو اختراع بود که مردم به افکار ها و نیت های یکدیگر پی برده و باعث شدند تا زمینه برای به دست آوردن حکومت ملی فراهم گردد.

ماشین تایپ

ماشین تحریر ، آنتیک

تاریخچه

در اداره ثبت علایم صنعتی انگلستان آثاری از وجود ماشین تحریر وجود دارد و حاکی از آن است که در هفتم ژانویه سال 1714 میلادی امتیازی از طرف «آن / Anne» ، ملکه انگلیس زن هانری هشتم به یک مهندس انگلیسی به نام «هانری میل / Henry Mill» داده شده ؛ اما متاسفانه وی موفق به ثبت اختراع خود نشد.
در سال 1829 میلادی ، ویلیام آستین بورت آمریکایی موفق به ساخت این ماشین شد ، اما با آتش سوزی در اداره ثبت علایم ، دستگاه نامبرده از بین رفت.
در سال 1833 میلادی ، «اگزوایه پروژن / Xavier Progen» فرانسوی دستگاهی اختراع کرد که «شارل توربر /  Charles Thurber» انگلیسی به رفع نواقص آن پرداخت. این ماشین تحریر ها مورد استفاده افراد نابینا قرار گرفت.
در سال 1849 میلادی ، «پیر فوکولت / Pierre Foucault» که دبیر آموزشگاه نابینایان در پاریس بود ماشینی با حروف برجسته اختراع کرد .
در سال 1855 میلادی «سر چارلز وت استون / Sir Charles Whatstone» در انگلستان ، «راویسا / Ravissa» در ایتالیا ، «بیچ و فرانسیس / Beach & Francis» در فرانسه هر کدام ماشین تحریر هایی اختراع کردند منتهی ایرادی که در این ماشین ها وجود داشت این بود که روی نوار کاغذی حروف و کلمات را ترسیم می نمود و اغلبشان با حروف برجسته ساخته شده بودند که مورد استفاده نابینایان قرار می گرفت.
رفته رفته این ماشین ها تکامل پیدا کردند ؛ در سال 1874 میلادی «رمینگتون / Remington» ماشینی اختراع کرد و نام خود را بر آن نهاد. این ماشین الگوی تمام ماشین های تحریر بعدی گردید ؛ بطوری که صفحه کلید کامپیوترهای امروزی مشابه چینش کلیدهای این ماشین تحریر می باشند.

ماسین تحریر رمینگتون ، مربوط به سال 1890

ماشین تحریر رمینگتون ، مربوط به سال 1890

اولین ماشین تحریر فقط با حروف بزرگ ساخته شده بود ولی به مرور حروف بزرگ و کوچک طوری در ماشین طراحی شدند که با تغییر کلید و یا بالا و پایین بردن آن امکان استفاده از تمام این حروف ایجاد شد.

در سال 1887 میلادی «شرکت ماشین تحریر یوست» برای تبلیغ و فروش ماشین تحریر خود از عکس مظفرالدین شاه در بالای پوستر تبلیغاتی خود استفاده کرده است و در زیر آن عبارت شاه ایران و سپس عبارت تبلیغاتی «ماشین تحریر یوست قوی ترین متحد اوست.» را نوشته است.

مظفرالدین شاه روی پوستر تبلیغاتی شرکت یوست

پوستر تبلیغاتی شرکت یوست

از سال 1900 میلادی به بعد تمام معایب این ماشین ها برطرف گردیده و در معرض فروش در همه جای دنیا قرا گرفت. در سال 1970 میلادی ایتالیا و ژاپن از تولید کنندگان عمده ماشین تحریر در دنیا بودند.
تکامل این ماشین به اختراع ماشین تحریر برقی یا «تله تایپ» انجامید که کلیه تلگراف های مردم آن زمان با این ماشین انجام می شد.
ماشین دیگری به نام «فوتوتایپ» اختراع شد که تمام اخبار وجریان های روز به وسیله آن در تمام دنیا منتشر می شد. شیوه کار این دستگاه چنین بود که به محض اصابت انگشان بر روی ماشین چراغی روشن شده و از حروف و کلمات تایپی عکس برداری کرده و آن را در معرض عموم قرار می دادند.

بعد ها چاپخانه های مهم با ماشین های تحریر متفاوتی که در ذیل به آن اشاره می شود به کار خود می پرداختند :

  • مونوتایپ : حروف را به طور جداگانه و منفرد می زد.
  • لینوتایپ : حروف را سطر به سطر می زد و امکان انتشار سریع در مقیاس زیاد روزنامه را فراهم می کرد.
  • الکتروتایپ : با الکتریک ، تصاویر و حروف سنگی را با چاپ می رسانید.
  • اشتریوتایپ : چاپ روی صفحاتی که حروف آن ثابت و در حکم کلیشه است انجام می پذیرد.

با گذشت زمان ماشین های تحریری ساخته شد که قابل حمل بوده و سپس ماشین های دیگری تولید شد که خطوط مختلفی داشت و قابلیت مکاتبه به 20 الی 30 زبان را داشت.

جنس حروف و میزان آن ها

حروف تمامی این ماشین ها با سرب به میزان 85% ، آنتیموان به میزان 13% ، مس به میزان 2% ساخته شده اند.

شیوه کار

شیوه کار این ماشین به نحویست که به محض اصابت انگشتان بر روی حروف ، نوار ماشین که دارای مرکب می باشد و همچنین غلطکی که کاغذ مورد چاپ در آن قرار دارد به حرکت در آمده و حروف به وسیله این نوار بر روی کاغذ ترسیم می شود و پس از اتمام نوار ، خود بخود به سمت دیگر قرقره ای که خالی شده است حرکت می نماید.

ماشین تحریر و اشتغال بانوان

لازم به ذکر است که در دنیا بیشتر عملیات ماشینی توسط بانوان انجام داده می شده و مردها کمتر به این امور می پرداختند. در واقع ماشین تحریر در ورود زنان به جهان کار و استقلال آن ها نقش به سزایی داشت ؛ هرچند که در ابتدا شغل ماشین نویسی بهانه تازه ای برای تحقیر زنان بود که « تنها به درد چنین کارهایی می خورند.»

تا اواخر سده 20 این ماشین از ابزارهای جدانشدنی دفاتر و ادارات بود ؛ امروزه کامپیوتر و اسمارت و تبلت ، باعث شدند که کار با این ماشین از رده خارج گردد.


تحقیق و گردآوری :

گروه کارشناسی ایران آنتیک

www.iranantiq.com


منابع

  • طریقه کشف جعل در عصر حاضر (13) / مجله کانون وکلا / محمود سرشار / سال 1334 / شماره 46
  • روزنامه جام جم / 2 تیر 1388
  • ماشین تحریر ؛ از رفع تبعیض از زنان تا مقابله با جاسوسی / بی بی سی / 25 آذر 1393
نظر کاربران

avatar
۱ لایک
سلام یه کی گفت که دستگاه تایپ داره میخواستم اگه میشه بخرم قیمت چنده
avatar
۷ لایک
سلام وعرض ادب من دو تا ماشین تحریر قدیمی ادلر والمپیا دارم وفروشنده هستم اگر خودتون یا فروشگاهی میشناسین که می تونن بفروشن لطفا اطلاع دهید
تلفن ۰۹۱۵xxxxx۸۰۵
avatar
۱ لایک
اگه جنس شما اصل باش واقعان ارزش دار تشکر قدر دانی بکنیم از شما
avatar
۲ لایک
نام اولین عکس از دستگاه چیه؟
avatar
۵ لایک
درود...چرا قیمت رو نزدین؟؟؟

پاسخ ایران آنتیک:
بدلیل اینکه جهت فروش نمی باشند و فقط جنبه نمایشی دارند.
avatar
۶ لایک
عالی عالی خیلی خیلی کمکم کرد
avatarنظر خود را ارسال کنید

لوگو ایران آنتیک کوتاه درباره ما
ایران آنتیک ، حامی فرهنگ و هنر
فروشگاه اینترنتی ایران آنتیک و مرجع خرید سکه ، اسکناس ، مدال ، صنایع دستی ، کتاب و غیره ... می باشد. تلاش ما در ایران آنتیک عرضه مستقیم و بدون واسطه کالای کلکسیونی دارای اصالت ایرانی و خارجی از مجموعه داران کشور و معرفی و فروش آنها در این وبسایت است. و همچنین تهیه تخصصی گلچینی از بهترین لوازم آنتیک و اشیاء قدیمی (برندهای قدیمی کارخانه ای) بر مبنای تعریف درست آنتیک و همچنین صنایع دستی نفیس هنرمندان ایرانی است. گلچینی که باعث برانگیختگی حس نوستالژی در بین علاقمندان خواهد شد. یکی از بخش های مهمی که در ایران آنتیک بطور جدی و مرجع گونه به آن پرداخته می شود، بخش کلکسیونی یا مجموعه داری می باشد. بخش هایی نظیر سکه ایرانی ، مدال یادبود ، اسکناس ایرانی ، تمبر قدیمی و غیره که بسیار جامع و متنوع اند. در ایران آنتیک جهت شناساندن فرهنگ و هنر به علاقمندان صنایع دستی ، تلاش شده با جذب افراد کارشناس اقدام به تولید مقالات اختصاصی و ارزنده نماییم تا دست ساخته های اصیل ایرانی مانند قلم زنی ، فیروزه کوبی ، میناکاری ، خاتم کاری ، رودوزی ها و بسیاری دیگر را به علاقمندان بشناسانیم. ایران آنتیک بهترین مکان برای شناخت و خرید آنلاین صنایع دستی نقره ، اشیاء قیمتی و کلکسیونی ، سکه قدیمی ، اسکناس قدیمی ، کتاب تاریخی و تخصصی ، زیورآلات و... می باشد.