چوب ممرز
مَمرَز
درختی است پهن برگ ، خزان کننده ، با قامتی متوسط که ارتفاع آن بین 15 تا 25 متر بوده و حتی گاهی ارتفاع آن به 30 نیز متر می رسد. تنه این درخت اغلب شیاردار است. پوست آن صاف و مایل به رنگ سبز خاکستری است. جوانه هایش بر خلاف راش ، بسیار فشرده و نزدیک به ترکه های جوان بوده و حداکثر به 10 میلیمتر می رسد. برگ های آن متناوب و به طول 4 تا 9 سانتی متر با رگه های برجسته و چین دار با حاشیه دندانه دار می باشند.
درخت ممرز بومی غرب و مرکز آسیا (از جمله ایران) و شرق و جنوب اروپا می باشد.
در جنگل های شمال ایران بخصوص در مناطق بندر گز، طالش ، آستارا ، بهشهر ، رشت ، رستم آباد ، لاهیجان ، نور یافت شده و می توان گفت که در حدود 30 درصد حجم درختان جنگل های شمال را تشکیل میدهد و از ارتفاع پایین تا ارتفاع 1700 متری از سطح دریا دیده می شود.
وزن مخصوص آن در حدود 0.70 بوده و رنگ برون و درون چوب آن ، سفید مات با رگه هایی به رنگ بنفشی کمرنگ و ناصاف است و قابلیت تورق نسبتا خوبی دارد.
ممرز دارای چوبی نیمه سخت ، نیمه سنگين ، کج تار با الیاف درهم است ، در نتیجه نمی توان به راحتی با آن کار کرد. تنه آن به طور عمده دارای خمیدگی می باشد و در هنگام خشک شدن ترک می خورد. اما چون یکی از فراوان ترین و ارزان ترین چوب های ایران است ، از آن برای تولید صنایع دستی چوبی نظیر کارهای خراطی و معرق کاری استفاده می شود. همچنین از این چوب برای ساخت ابزار و سازه های ساختمانی نیز استفاده می کنند.
مقاومت این چوب در برابر قارچ ها زیاد است و در کل می توان گفت که دوام طبیعی متوسطی دارد ؛ همچنین از نظر آغشتگی به مواد شیمیایی ، چوب بسیار مناسبی است و با راش رقابت می کند.