چوب پسته وحشی
درخت پسته وحشی
درختی خشکی پسند است و در مناطق مختلف کوه بخصوص در قله های پر ارتفاع ، پرتگاه ها و مناطق دور دست کوهستانی یافت می شود و امروزه در لیست درختان حفاظت شده قرار دارد. در ایران آن را با نام های « سقز » و « بَنِه » نیز می شناسند.
این درخت بیشتر در استان های کهگیلویه و بویراحمد، ایلام و کردستان می روید، اما در مناطق دیگر ایران از جمله جنگل های خشک فارس ، کرمان ، بلوچستان ، یزد ، سمنان ، لرستان و ارتفاعات الموت و … نیز یافت می شود.
ارتفاع آن به 7 الی 9 متر می رسد و عمری طولانی دارد ، به عنوان مثال در شهرستان ابرکوه درخت بنه ای 1500 ساله وجود دارد.
از تنه این درخت به طور طبیعی یا با شکاف دادن صمغی خارج می شود که به آن در فارسی « سقز » می گویند که در آدامس مورد استفاده قرار می گیرد. این صمغ از اهمیت و ارزش صادراتی زیادی برخوردار است و برای معطر کردن صابون ، پاک کننده ها ، تولید واکس ، در صنایع رنگ ، چسب کاغذ ، نرم کننده های پلاستیک ، موم های صنعتی ، روغن کابل و آدامس مورد استفاده قرار می گیرد.
میوه آن دانه ای روغنی ، سفت ، کوچک و مدور است که در ابتدا صورتی ، سپس قرمز و در زمان رسیدن کاملا سبز رنگ می باشد.
چوب این درخت بسیار محکم و دارای الیافی ظریف و ریز بافت است. چوب برون آن سفید تا زرد روشن و چوب درون آن قهوه ای کمرنگ تا قهوه ای مایل به زرد و همراه خطوط زرد و تیرهی زیباست. بر خلاف صمغ این درخت ، چوب آن فاقد اهمیت تجاری بوده و فقط برای تهیه و تولید ادوات زینتی ، منبت کاری ، معرق کاری و ساخت وسایل چوبی منزل مورد استفاده قرار می گیرد.