چوب توت سفید
درخت توت از پهن برگان است. ارتفاع آن به 15 تا 20 متر و قطرش به 1 تا 1.5 می رسد. پوست آن در جوانی خاکستری روشن و سپس خاکستری قهوه ای می گردد. سطح این پوست دارای شیارهای به نسبت عمیق است. برگ های آن در شکل های مختلف صاف و لوب دار یا دندانه دار ، با قاعده نیم قلبی و انتهای تیز است و به رنگ سبز روشن و براق می باشد.
تمام اجزای این درخت مفید است و مورد استفاده قرار می گیرد : میوه آن چه به صورت تازه و یا خشک شده بدلیل خواص زیادی که دارد بسیار مورد توجه است.از برگ آن در بهار برای تربیت کرم ابریشم استفاده می کنند و در پاییز نیز به عنوان علوفه به مصرف دام می رسد. از پوست شاخه های جوان آن نیز برای بسته بندی و بستن پیوند استفاده می کنند. و از چوب آن برای ساخت مال بند برای گاجمه ( گاوآهن محلی) برنج کاری و مصارف مختلف نجاری و خراطی استفاده می شود.
درخت توت سفید در برابر خشکی مقاوم است ؛ چنانچه در مناطق گرمسیری همیشه سبز بوده و در مناطق سرد خزان کننده است. رشد این درختان کند بوده و عمر آن ها به 120 تا 150 سال می رسد.
خاستگاه این درخت چین است اما امروزه در بسیاری از کشورهای جهان مانند تایلند ، هند ، ترکیه ، ارمنستان ، سوریه ، ایران و تمام کشورهای دورتا دور دریای مدیترانه وجود دارد ؛ در نقاط استپی و شمال ایران کشت شده و حتی بطور خودرو در جنگل های شمال ایران روییده است. در ایران مهمترین مراکز کشت توت درختی ، خراسان ، یزد و اطراف تهران و سواحل دریای مازندران می باشد.
چوب توت سفید از نظر ساختار و خصوصیات بسیار نزدیک به چوب اقاقیا می باشد. خیلی محکم است و نسبت به تناوب خشکی و رطوبت بسیار مقاوم می باشد.
چوبی سخت و سنگین بوده ، دارای الیاف موازی است و به سختی شکاف برمی دارد. چوب برون آن ، به رنگ زرد روشن و چوب درون آن درخشان متمایل به قهوه ای است و به تدریج به رنگ قهوه ای متمایل به سرخ تغییر می یابد.
از این چوب برای تهیه ابزار چوبی منزل ، معرق کاری و خاتم سازی استفاده می شود. ضمن آنکه چوب توت سفید کاربرد وسیعی در ساخت آلات موسیقی به خصوص تار و سه تار دارد. بر طبق آزمایش های صورت گرفته این چوب دارای ویژگی های اکوستیکی است و دارای کمترین مقادیر مدول الاستیسیته[1] و بیشترین مقادیر میرایی ارتعاش در میان سایر چوب ها می باشد از این رو برای ساز تار قابلیت چندان مناسبی ندارد و در مقابل چوب کاج جنگلی ، آزاد و صنوبر از شرایط مطلوبی برای ساخت ساز برخوردارند. اما گویا استفاده از این چوب در ساخت تار به یک فرهنگ بدل شده و افراد با طنین حاصل از این چوب خو گرفته اند و جایگزین حتی مناسب تری برای این ساز را نمی پذیرند.
پانویس
1. مدول الاستیسیته : به نسبت تنش به کرنش مواد گفته میشود. برای کشف ویژگی های رفتاری یک ماده در برابر تنش های وارد شده آن را به روش تجربی تحت آزمون قرار می دهند.