گروه نبی ها
گروه نبی ها (Les Nabis)
نبی ها نام گروهی از نقاشان است که برای اولین بار در سال 1889 م. در پاریس آثار خود را به نمایش گذاشتند. این گروه شامل نقاشان جوانی بود که گرایش به علایم رمزی داشتند و همچنین نقاشان سمبولیست که آثارشان در قالب نمادهای دایره ای شکل بود. آثار این گروه متاثر از کاربرد بیان گرای گوگن[1] از رنگ و نقوش موزون بود. هدف آن ها همانند هنرمندان نمادگرا ، بر ضد طبیعت گرایی بود. مباحث این گروه اغلب پیرامون علوم پنهانی و مذهب بوده و به ترکیب ، اتحاد و ادغام بخش هایی در یک مجموعه ربط دارد. ادعای آن ها مبنی بر انجیل ، شیوه کار گوگن و اشاره به حقیقتی برجسته به وسیله ادراک شهوانی آشکار است.
واژه نبی ها از زبان عبری به معنای پیامبران گرفته شده است. اولین بار این واژه را هنری کازالیس شاعر برای این آثار به کار برد.
پل سروزیه[2] به عنوان یک میانجی بین گوگن و گروه نبی گروه بندی می شد ؛ بقیه اعضای این گروه هنرمندانی چون بونار[3] ، دنی[4] ، روسل[5] ، والتون[6] و ویار[7] بودند که بین 20 تا 30 سال سن داشتند.
آثار این گروه شیوه های رمزی و نهادی و آرایش در یک ترکیب هنری تازه بود که به صورت ضد هنر و مدافع اصول و سرشت طبیعی اجرا می شد. از ویژگی های کار آن ها انتقال به مفاهیم شهودی و کنار گذاشتن سه بعد نمایی عمقی و تاکید بر دو بعدی بودن به ویژه بر سطوح صاف بود. آن ها در ترکیب آثار خود طرح هایی دقیق را در سطوح وسیع رنگی اجرا می کردند و بر آن بودند تا مخاطب را به این ادراک برسانند که احکام و روش طرح های آن ها مبتنی بر اصول واقع گرایی نیست بلکه زاییده تصور آن ها است. هنرمندان گروه نبی ها در پی آن بودند که هنر بی گناهی را بدست آورند ، هرچند که شروع زود هنگامی داشت.
جین آوریل ، اثر هنری تولوز لوترک ، چاپ سنگی رنگی ، 1893 م. ، 91/5 × 124 سانتیمتر
تولوزلوترک[8] نیز به شیوه این گروه فعالیت می کرد اما طور جدی به آن وابسته نبود.
«دنی» در پی آن بود که کارگاهی برای هنر مقدس تشکیل دهد تا بتواند پیشرفت قابل ملاحظه ای را در ترویج مسیحیت اروپا ثابت کند. او معتقد بود که یک نقاش قبل از آن که یک جنگ زده ، یک مدل برهنه و یا چیزهای دیگری داشته باشد یک سطح صاف پوشیده از رنگ در اختیار داد که با دستور معینی بر روی آن کار می کند.
آوریل ، اثر موریس دنیس ، رنگ روغن روی بوم ، 37/5 ×61 سانتیمتر ، 1892 م. ، موزه واترلو
در تابلوی آوریل اثر موریس دنی موضوع ترکیبی از نمادگرایی است. اما به صورت یک حرکت موجی ، راه خم شده که با تزئیناتی در جلو منظره به روش تزئینی قرن نوزدهم (آرت نوو) پدید آمده است. سطح کار با نقوش قابل رویت است که به اختصار بیان شده است. حتی در فضای تصویر رنگ های قرمزی که با گل اخرا رنگ شده است چشم را به طرف خود جلب می کند.
همه چیز در این تصویر نرم و با هماهنگی مناسب اجرا شده است. الگوی اجرایی و ارزش های فضایی آن به لحاظ دو بعدی شدن ، حالتی ملایم به خود گرفته است.
پوستری برای مجله ریووبلانش ، اثر : پیر بونار ، 1894 م.
پانویس
1.گوگن (Gauguin) : پل گوگن ، نقاش ، پیکره ساز ، چاپگر فرانسوی (1903-1848) ؛ در جوانی به نقاشی علاقمند بود و به تشویق پیسارو وقت بیشتری را به کشیدن نقاشی اختصاص داد. او در چند نمایشگاه گروهی امپرسیونیست ها شرکت کرد. او از نخستین هنرمندان اروپایی بود که به هنر شرق کهن جلب شد و سنت طبیعت گرای اروپایی را کنار گذارد و علیه واقع گرایی امپرسیونیست ها و برداشت های علمی نئو امپرسیونیست ها واکنش نشان داد. رنگ را مستقل از کارکرد توصیفی و با تاکید بر ارزش های تزئینی و عاطفی آن در سطح های تخت به کار گرفت. ارزش واقعی او در دنیای هنر پس از مرگش شناخته شد. یادواره گوگن در سالن پاییز آغازی برای معرفی دستاورد هنری او بود و دیری نگذشت که جنبش های فوویسم و اکسپرسیونیسم اصول کارش را دنبال کردند. از آثار وی : چهره هاله دار نقاش ، زنان اهل تاهیتی ، ماه و زمین ، اسب سپید ، مجسمه زن اهل کاراییب.
2.سروزیه (Sérusier) : پل سروزیه ، نقاش و نویسنده فرانسوی (1927-1865) ؛ از بنیان گذاران گروه نبی ها بود و عقایدی درباره هنر دینی داشت. از آثار وی : طلسم ، مالیخولیا.
3.بونار (Bonnard) : پیِر بونارد ، نقاش فرانسوی (1947-1867) ؛ از بنیان گذاران گروه نبی ها بود. اکثر تابلو های او دارای رنگ های شاد و متنوع و نقش مایههای چشم آشنایند. فضاهای داخلی زندگی عادی یا چند نفری که دور یک میز جمع شدند، یا زنی برهنه که در حال شستشو و آرایش خویش است و همچنین طبیعت بی جان و چشماندازها. او به طور معمول یک بوم را از عرض ، روی دیوار یک اتاق ، اغلب روی یک کاغذ دیواری نقشدار ، میخ می کرد و دو یا سه سوژه کاملا متفاوت را ، از حافظه و بدون نگاه به مدل ، روی آن نقاشی می کرد.
4.دنی (Denis) : موریس دنی ، نقاش ، چاپگر و نویسنده فرانسوی (1943-1870) ؛ نظریه پرداز گروه نبی ها بود و برای احیای هنر دینی کوشید. او شیوه های مختلفی را در نقاشی آزمود و همواره به موضوع اهمیت می داد. دلبستگی اش به موضوع با جمله مشهورش جور در نمی آید. او گفته بود : «پرده نقاشی پیش از ان که اسب ، بدن برهنه یا حکایتی باشد اساسا سطحی مستوی پوشانیده شده از رنگ هایی است که با نظمی معین سامان یافته اند. از آثارش : بهار ، آبتنی کنندگان.
5.روسِل (Roussel) : کِر گزاویه روسل ، نقاش فرانسوی (1944-1867) ؛ یکی از اعضای گروه نبی ها بود و غالبا موضوعات اساطیری را برای نقاشی هایش بر می گزید.از اثارش : پُلوفموس ، آکیس و گالاتیا.
6.والتون (Vallotton) : فلیکس والتون ، نقاش ، چاپگر و نویسنده سوییسی (1925-1865) ؛ در سال 1882 به پاریس رفت ودر آنجا با گروه نبی ها ارتباط یافت وشیوه کار آنان را پذیرفت. بعدا جزئیات بیشتری را در نقاشی هایش به کار برد. از آثارش : توپ ، باسمه پشت ویترین فروشگاه لالیک.
7.وُیار (Vuillard) : ادواروُیار ، نقاش و طراح فرانسوی (1940-1868) ؛ از اعضای گروه نبی ها بود. همراه با بونار در برابر امپرسیونیست ها واکنش نشان داد و به شیوه ای دو بعدی با اسلوب رنگ آمیزی آن ها دست پیدا کرد. گوشه های دنج کارگاه یا منزل ، چهره دوستان و نزدیکان و اشیای عادی از موضوعات اساسی کار او بودند. از اثار وی : پبراهن گلدار ، داخل خانه ، مدل ، نمازخانه کاخ ورسای.
8.تولوز لوترک (Toulouse-Lautrec) : هانری دُ تولوز لوترک ، نقاش ، طراح و چاپگر فرانسوی (1901-1864) ؛ او به سبب دستیابی به زبانی موجز و گویا در طراحی ، از پیشگامان هنر مدرن به شمار می آید. همچنین با نو آوری هایش باعث انقلابی در هنر پوستر گردید. صحنه تالار های رقص و کاباره ها ، میخانه ها و سیرک ها ، پیکر و چهره خوانندگان و رقصندگان ، بازیگران و روسپیان از موضوعات کار وی بودند. او توانست به مدد خط های سیال و پویا معادل تصویری ناب برای ناپایدارترین لحظات واقعیت بیابد. از آثار وی : در کاباره مولن روژ ، زن برهنه در برابر آینه ، لیتوگرافی آقای انگلیسی در مولن روژ.