الیاف کتان
کتان
الیاف کتان از ساقه گیاهی به نام فلکس استخراج می شوند. به طور سالیانه کشت می شود و در شرایط مناسب دارای حداکثر رشد طولی در حدود 120 سانتی متر است.
قسمت بالای ساقه آن دارای شاخه های متعددی است و در روی این شاخه ها ، گل هایی به رنگ های سفید، قرمز، بنفش و لاجوردی و آبی دیده می شود. کیفیت الیاف آن به مرغوبیت زمین و شرایط جوی بستگی دارد. این گیاه در هوای نسبتا سرد و رطوب و با باران به نسبت زیاد ، بهتر به عمل می آید. تخم این گیاه در ماه های اردیبهشت و خرداد کاشته شده و در طول سه ماه پرورش می یابد. پرورش عمده کتان درکشورهای فرانسه ، بلژیک ، هلند ، ایرلند ، شوروی سابق و زلاندنو می باشد.
بر اساس تحقیقات باستان شناسی ، در 5000 سال ق.م پارچه های کتانی در مصر بافته می شده است.
برای بدست آوردن این الیاف ، پس از حذف مواد زاید توسط آب و خشک کردن ، ساقه ها را از شانه های مخصوصی می گذرانند تا مرتب و منظم شود.این الیاف همانند پنبه از سلولز و آب تشکیل شده و به رنگ های زرد ، سبز و قهوه ای می باشد و استحکام آن تقریبا دو برابر الیاف پنبه است. این الیاف در مقابل نور خورشید رنگ و استحکام خود را از دست می دهند.
از پارچه های تهیه شده از الیاف کتان برای تهیه پارچه های رومیزی ، لباس های دریایی ، نخ های صحافی ، طناب و ... استفاده می شود.
گیاهی که از آن الیاف کتان بدست می آید